Skip to content
Menu

Sosais och Kyokushinkais histora

Liksom människor har olika personligheter så har även karatens innebörd tolkats på olika sätt vilket har resulterat i att det finns många olika stilar (ruy) i karate. En av dessa stilar är Kyokushinkai som grundats av Sosai Masutatsu Oyama. ”Kyoku” betyder slutlig eller ytterst, ”shin” betyder sanning och ”kai” betyder förena, sammanföra. Man brukar även översätta Kyokushinkai till den yttersta sanningens väg. Symbolen för denna stil kallas för ”Kanku”, himlaobservationsformen. De spetsiga delarna i symbolen representerar slutmålet medan de kraftiga delarna representerar handlederna som står för styrka, mittendelen representerar oändligheten och innebär djup. Cirkeln som till slut omger symbolen representerar kontinuitet och cirkulära rörelser.
Hyung Yee Choi
Masutatsu (Mas) Oyama föddes med namnet Hyung Yee Choi i södra Korea i Yong I-Choi den 27 juli 1923 i en by nära Gunsam. Hyung Yee´s första idol var en ”Shirum” brottare, Shirum är den Koreanska formen av Japansk sumobrottning. Vid varje skörd så anordnades en Shirum turnering dit många brottare kom för att delta, de kom främst från de norra delarna av Korea. Under flera år dominerades turneringarna av samma man, Hyung Yee´s första idol. Men efter att än en gång ha vunnit turneringen så utmanade han den som ville brottas med honom. Först var det ingen som vågade men så klev Yi, en tunn man i fyrtioårs åldern fram, han lyckades att slå ner brottaren så många gånger att denna var tvungen att uppsöka sjukhus. Då Hyung Yee såg detta så blev han imponerad och Yi kom nu att bli hans nya idol. Huyng Yee visste redan sen tidigare vem denna man var då han arbetade på hans fars gård. Hyung Yee var nu verkligen intresserad att lära sig Kempo som Yi hade använt sig av, så han övertalade Yi att träna honom. Han kom att träna denna kampsport i två år innan Yi´s kontrakt på gården gick ut.
Liksom många unga i Korea drömde Hyung Yee om att bli pilot som Shin, Koreas första stridspilot i Sino-Japanska kriget. Då han var femton så reste han till Japan för att utbilda sig till pilot , detta ansågs som ett yrke med hög status på den tiden. Förutom att det var svårt att klara sig själv vid den unga åldern så var det även tufft att vara korean i Japan. Detta gjorde att pilotutbildningen hamnade på sidan av. Han kom även senare att driva omkring på gatorna i Tokyo utan att ha något ställe att bo på, till slut lyckades han att få hyra ett rum hos familjen Oyama i utkanten av Tokyo. Familjen kom även de från Korea och hjälpte gärna en av sina landsmän. Det var nu som Hyung Yee ändrade sitt namn till ett japanskt, detta var vanligt bland de koreanska immigranterna i Japan, Han valde att ta namnet Oyama efter familjen som han bodde hos. De två sönerna i familjen kom senare att träna under Oyama och de fick även höga positioner i Kyokushin organisationen (nu Oyama Karate USA).
Karate
Mas Oyama började studera vid Takuskoku Universitetet som var känt för dess deltagare i den Japanska kamsporten och det var vida detta som karatestilen Shotokan (dåvarande Okinawa karate) hade sitt stora fäste. Oyama började träna judo och han tog även upp boxningen igen, men en dag fick han se en karate träning och han blev helt fascinerad. Han började att träna karate för Yoshitaka ”Giko” Funakoshi, den andra sonen till den legendariska Gichin Funakoshi som introducerade karaten i Japan. Oyama tränade Shotokan dagligen under Funakoshi´s ledning i två år. Oyama gjorde stora framsteg i träningen, redan som sjuttonåring hade han uppnått 2:a dan och som tjugoåring , då han gick med i den Japanska kejserliga armén, hade han erhållit graden 4:e dan. Utöver karaten så tränade han även judo seriöst och fyra år efter han hade börjat så hade han graden 4:e dan även där.

Sosai Masutatsui Oyama
Sosai Masutatsui Oyama


Omkring 1941-42 träffade Oyama So Nei Chu , även han var Korean från samma provins som Oyama . So lärde ut karatestilen Gojo-ruy, han hade varit Gogen Yamaguchi´s bästa elev och hade nu den högsta auktoriteten inom stilen. Han var beryktad för sin andliga och fysiska styrka, det var även han som uppmanade Oyama att viga sitt liv åt budo (kampens väg). Oyama började nu träna denna stil under So´s vägledning. So senare kom att föreslå att Oyama skulle dra sig tillbaka från den övriga världen i tre år för att träna både kropp och själ.
Bland bergen
Då Mas Oyama var 23 år gammal träffade han Eiji Yoshikawa som hade skrivit boken Musashi, baserad på livet och bragderna hos Japans mest berömda samuraj. Det var både boken och Yoshikawa som lärde Oyama Samuraj Bushido, samurajernas hederskodex och dess betydelse. Samma år begav sig Oyama till berget Minobu, där Musashi hade skapat sin svärdsstil, Nito-ruy. Han tog med sig ett exemplar av boken Musashi och en elev vid namn Yashiro som dock kom att fly efter sex månader. Oyama´s längtan efter att återvända till civilisationen bara ökade. So Nei Chu skrev då till honom att han skulle raka av sig ena ögonbrynet för han ville väl inte att någon skulle se honom så. Han skrev även andra ord som lyckades övertyga Oyama att fortsätta sin träning. Slutligen kom Oyama att bli Japans kraftfullaste karateutövare. Efter fjorton månader var han dock tvungen att bryta ensamheten på grund av att hans sponsorer inte längre kunde stödja honom.
Några månader senare (1947) så vann Mas Oyama Karatetävlingen vid det första nationella Kampsportsmästerskapen efter andra världskriget. Men han kände sig inte fulländad och han beslöt sig för att viga sitt liv åt karaten. Så han drog sig åter igen tillbaka från världen, denna gång på berget Kiyozumi. Den här gången tränade han fanatiskt, tolv timmar sju dar i veckan, han studerade även gamla klassiska kamparater (zen och filisofi). Efter arton månader kände han sig tillfreds med sig själv och återvände till det normala livet. 1950 började Mas Oyama att testa sina krafter genom att kämpa mot tjurar, totalt så kämpade han mot 52 tjurar. Senare (1952) reste han runt i USA och demonstrerade sitt liv med karate i den nationella televisionen. Året därpå så utmanade han alla som ville, det blev totalt 270 matcher med olika personer. De flesta vann han med ett enda slag, ingen match varade längre än tre minuter och matcher längre än fem sekunder var sällsynta. Han hade en enkel kampprincip; om han träffade var det kört.
1953 öppnade Oyama sin första dojo, en gräslott i Mejiro i Tokyo. Den första riktiga dojon öppnade han 1956 i en gammal balettstudio bakom Rikkyo Universitetet, det ligger 500 meter från dagens Japanska honbu dojo (högkvarter). Utövarna kom även från andra stilar för att träna där på grund av jis-sen kumite (fullkontakt sparring). Kenji Kato, en av de första instruktörerna, sa till sina elever att de skulle studera de som kom från andra stilar och använda varje teknik som skulle fungera i ett riktigt slagsmål. Det är genom detta som Mas Oyamas karate utvecklats, han tog tekniker från flera olika kampsporter, inte bara karate.
Bildandet och spridandet av Kyokushinkai
Under det året som Oyama reste runt i USA såg en ung Bobby Lowe honom och han blev förundrad över den kraft som Oyama besatt. Det tog inte lång stund innan Bobby Lowe blev heltidstränande för Mas Oyama. 1957 återvände Bobby Lowe till Hawaii där han öppnade den första Oyama skolan utanför Japan.
Det Världshögkvarter som finns idag invigdes officiellt 1964, det var först då som namnet Kyokushin antogs. Stilen fortsatte att spridas till mer än 120 olika länder och antalet registrerade medlemmar nådde 10 miljoner vilket gör den till en av världens största kampsportsorganisationer.
Några av de mest kända svartbältarna (yudansha) är Sean Connery (hedersgrad 1:a dan), Dolph Lundgren (3:e dan), Sydafrikas president Nelson Mandela (hedersgrad 8:e dan), och den Australiensiske premiärministern John Howard (hedersgrad 5:e dan) som fick graden vid det officiella öppnandet av Sydney Kyokushin dojo.
I Sverige
Kyokushinkai introducerades i Sverige av Shihan Attila Meszaros och Shihan Marshall McDonagh. Meszaros hade tränat judo men inte funnit det tillräckligt tillfredställande, runt 1962 närmade han sig karate. Han fick tredje dan innan han 1964 öppnade den första svenska dojon i Sverige, Göteborgs Karate Kai. McDonagh var en immigrant från Nya Zeeland och han öppnade den andra dojon i Stockholm två år senare, även denna var en kyokushinkai klubb, Oyama Karate Kai. Kyokushinkai är den mest utövade stilen i Sverige med Shotokan som god tvåa.
Oyama’s bortgång
Sosai Masutatsu Oyama avled i april 1994 i lungcancer (som icke rökare), han var då 70 år gammal. Han överlämnade ledarskapet för organisationen till Akiyoshi Matsui då graderad till 5:e dan.
Kyokushinkai idag
Äktheten i det testament i vilket sosai överlämnade organisationen till Matsui vart dock bestritt. Detta ledde till att sosais verk splittrades i ett flertal organisationer (som alla kallar sig IKO). Den organisation vi tillhör (IKO ”2”) leds av shihan Kenji Midori, 6:e dan. I Japan har Matsuis organisation tagit patent på namnet Kyokushinkai vilket lett till att vår organisations karate kallas Shin Kyokushin i Japan. I Sverige heter det dock fortfarande kyokushinkai, och ingenting annat!